DIA INTERNACIONAL CONTRA L'HOMOFÒBIA EN L'ESPORT

Publicat el 15/02/2019

 

 

19 de febrer, Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol, Samarucs València (Club Esportiu LGTB+)

.El 19 de febrer recordem a Justin Fashanu, primer futbolista professional en "sortir de l'armari". Ell va patir a la seva pròpia pell la crua homofòbia existent en el món de l'esport quan en 1990 va admetre la seva homosexualitat. Per Justin va significar el fi de la seva carrera professional i l'inici de la fi de la seva vida.

 

Va ser apartat del seu equip i va rebre difamacions per part del cos tècnic, jugadors i afició. A partir de llavors, mai més aconseguiria un contracte permanent amb cap equip, i després de ser acusat falsament de violació, va acabar suïcidant-se en 1998 després d'una gran depressió.

 

Amb aquests precedents, no és d'estranyar que altres esportistes professionals gais no expressin la seva homosexualitat.

 

 És evident que encara tenim un llarg camí per poder oferir un entorn esportiu lliure d'homofòbia.

 

En l'esport femení, la situació és radicalment diferent, ja que elles se senten més segures a l'hora de manifestar la seva homosexualitat. No obstant això, la situació no és l'ideal, doncs encara hi ha moltes noies que prefereixen mantenir en silenci la seva homosexualitat.

 

Des del Consell Comarcal del Baix Camp, volem aprofitar aquest dia per recordar la necessitat d'afrontar el tema de l'homosexualitat en el món de l'esport i empènyer a crear estratègies en comú per combatre tota mena de discriminació per orientació sexual.

 

Som una entitat conscienciada amb què l'esport és fonamental en l'adquisició d'hàbits saludables, en la construcció d'una identitat pròpia i com a espai social de respecte i col·laboració. Reconeixem, i per això expressem, que encara avui dia, tot i els avenços legals en relació als drets de les persones LGTBI, hi ha actituds i conductes que menystenen aquests col·lectius i que dificulten la lliure expressió de la seva forma de ser en molts àmbits socials.

 

En aquest sentit, denunciem tota actitud LGTBIfòba que es posi de manifest en conductes ofensives o discriminatòries, físiques o verbals, per raó d'orientació sexual o identitat de gènere, per part de l'afició o dels assistents, en consonància amb la Llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la Intolerància en l'esport; i la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

 

Adjuntem guia del deport i pòster