FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LES VIRTUTS. GALERIA FOTOGRÀFICA

Publicat el 29/06/2018

 

L’Albiol viu intensament la Festa de les Virtuts

 

L’església de l’Albiol, ben guarnida de flors i plantes aromàtiques, es va omplir el dissabte 14 de juliol al vespre per participar en els actes més solemnes de la Festa de les Virtuts, que homenatja la patrona del municipi. Presidida per mossèn Joan Curieses, la celebració religiosa va donar pas al tradicional rosari de torxes, en processó amb la imatge de la Mare de Déu, i a l’acte de benedicció del terme, per finalitzar amb el sentit Cant dels Goigs i la besada a la Verge, envoltada d’una muntanya de precioses margarides.

A diferència de l’any 2017, quan un intens xàfec va impedir el rosari de torxes i la processó, enguany aquest acte s’ha pogut celebrar amb plena normalitat ja que el temps va acompanyar els assistents.

La finalització dels actes religiosos va obrir pas al sopar de germanor que havia preparat Maria Muir, tipus bufet, a la plaça dels Escacs. Un centenar de comensals van gaudir de la trobada veïnal a la fresca, que alleugeria la calor de tot el dia amb un menú festiu encertat i elogiat.   

Al mateix lloc, i ja les postres, la cantant i violinista Laia Masdeu, acompanyada del guitarrista Georgy Olashaetsky, va delectar els assistents amb un repertori variat de peces de Lluís Llach, jazz, bandes sonores de pel·lícula i boleros, entre altres estils, que van delectar els assistents a aquesta segona edició del II Certamen de Música Catalana Nits de músics, nits d’Estels, nits amb tu. L’Ajuntament va oferir una copa de cava a tots els assistents per celebrar la Festa de les Virtuts.

 

L’endemà diumenge 15 de juliol, de bon matí, els paradistes que acostumen a participar en el mercat-fira van desplegar les seves parades de productes artesans, ecològics i km 0 de gran qualitat, per a què els participants a la segona jornada de la Festa de les Virtuts poguessin adquirir-los al millor preu.

El Ball de Bastons i el Ball del Patatuf de la Selva del Camp - Coordinadora la Polaina, van emplenar els carrers amb les seves danses i el so dels bastons picant els uns contra les altres, amb una animada actuació festiva que va engrescar albiolencs i albiolenques, amb especial admiració pel ball dels més petits 

Mentrestant, els assistents més petits van participar en el taller “Conèixer el fet casteller”, on a través del joc han après els orígens i els principals elements d’aquesta singular expressió cultural catalana. A més, els participants han pogut personalitzar el seu iman o agulla de record.

Passades la 1 del migdia la colla Xiquets d’Alcover i els Castellers de la Il·lusió han fet una actuació castellera, amb construccions de diversa dificultats que sempre han tingut el reconeixement del públic. Els pilars de comiat han tancat el programa d’activitats del matí i han obert el moment per degustar el vermut popular preparat per l’Ajuntament i, posteriorment, per celebrar el dinar de germanor preparat per Sergi Hurtado, de Let’s go events.

Les havaneres del grup Balandra de Reus, amb rom cremat per a tothom ofert per l’Ajuntament, han estat un tradicional i ben acollit final de festa, que ha omplert de tradició i alegria la Festa de les Virtuts de l’Albiol.

 

La propera cita serà la Festa d’Estiu a Masies Catalanes els dies 3, 4 i 5 d’agost, amb un programa d’actes molt fresc, mentre que a finals de setembre es tancaran les activitats estivals a l’Albiol amb la celebració de la Festa Major en honor de Sant Miquel.    

 

L’Albiol ja ho té tot a punt per a celebrar la Festa de les Virtuts

 

El municipi de l’Albiol ja ho té tot a punt per a celebrar aquest cap de setmana la Festa de les Virtuts, amb els actes religiosos més tradicionals i d’altres més lúdics i festius. El programa previst començarà al dissabte 14 de juliol a dos quarts de  nou del vespre amb una celebració eucarística a l’església de Sant Miquel, que anirà seguida d’un rosari de torxes, la benedicció del terme i el Cant dels Goigs i besada de la imatge de la Mare de Déu de les Virtuts.

 

En acabar, a la plaça dels Escacs hi haurà un sopar popular a la fresca i  a partir de les 12 de la nit, el II Certamen de Música Catalana Nits d’Estels, Nits amb Tu, que en aquesta ocasió comptarà amb l’actuació de Laia Masdeu, veu i violí, i Georgy Olshanetsky, guitarra, que interpretaran jazz, música de pel·lícules i boleros, entre altres peces.

 

L’endemà diumenge 15 de juliol, a les 11 del matí pels carrers de l’Albiol actuarà el Ball de Bastons i el Ball del Patatuf de la Selva del Camp - Coordinadora la Polaina. A continuació, hi haurà el taller gratuït “Coneix el fet casteller” a càrrec d’una entitat de serveis educatius i ja a l’una del migdia actuarà la colla dels Xiquets d’Alcover i els Castellers de la Il·lusió.

 

A continuació hi haurà un vermut i un dinar popular i ja a la tarda el grup Balandra de Reus cantarà el seu repertori d'havaneres, i es repartirà rom cremat entre les persones assistents.

 

A més, durant tot el matí de diumenge i fins a les dues del migdia hi haurà mercat amb paradetes de productes artesanals, del camp, km 0 i de proximitat.

 

L’origen de la Festa

 

A diferència d’altres pobles en què la patrona és una mare de Déu trobada, a l’Albiol sembla que la devoció té el seu origen en la balma anomenada Roca de la Virtut, perquè protegia els eremites que havien escollit aquests muntanyes buscant la virtut en les seves vides. Amb el temps, la construcció de l’ermita i el permís per a celebrar oficis religiosos va propiciar la dedicació del temple a la Mare de Déu de la Roca de la Virtut, que amb el temps se simplificaria per parlar de la Mare de Déu de les Virtuts.

 

La desamortització de Mendizábal va provocar l'abandonament de l’ermita, avui en ruïnes, ubicada en el terme municipal d’Alcover.

 

 El dissabte 14 de juliol i el diumenge 15 de juliol de 2018 el poble de l'Albiol celebrarà la Festa de la Mare de Déu de les Virtuts.

 

PROGRAMA

 

Dissabte 14 de juliol

21:30 hores

 

--Celebració de l'Eucaristia

--Rosari de torxes

--Benedicció del terme

--Cant dels goigs i besada a la imatge de la Mare de Déu de les Virtuts

--Sopar de Germanor a la fresca  

--2on Certàmen de Música Catalana a la Plaça dels Escacs al poble de l'Albiol "Nits de música, nits d'estels, nits amb tu"

 

Diumenge 15 de juliol

10:00 a 14:00 hores

--Paradetes de productes artesanals, del camp, km 0 i de proximitat

--Actuació de Ball de Bastons i del Ball del Patatuf de la Selva del Camp

--Taller gratuït "Coneix el fet casteller"

--Pels carrers del poble ambientació teatral

--Actuació castellera amb els Xiquets d'Alcover i Castellers de la Il·lusió

--Vermut popular

 

15:00 hores 

-- Dinar Popular a la plaça dels Escacs

 

17:00 hores

 

-- Havaneres amb Balandra de Reus, amb rom cremat 

 

Adjuntem Tríptic