FESTA D'ESTIU DE L'ALBIOL. GALERIA FOTOGRÀFICA

Publicat el 09/08/2017

 

Festa d’Estiu de l’Albiol: calor, participació i moltes ganes de passar-ho bé

 

La Festa 2017 d’Estiu de l’Albiol, que s’ha celebrat els passats 4, 5 i 6 d’agost, s’ha desenvolupat amb un conjunt d’activitats diverses i per a tots els públics. La festa va iniciar-se el passat divendres dia 4 amb el Concurs de Pastissos organitzat per l’Associació de Dones. L’objectiu de la festa, que promou i organitza l’Ajuntament de l’Albiol, és el foment de la convivència i de la cohesió veïnal entre el conjunt de famílies que viuen en aquest municipi, si bé, la festa es concentra, principalment, al nucli de Masies Catalanes.

 

Pastissos dolços, pastissos salats

 

La festa va iniciar-se en el Concurs de Pastissos, una activitat que ja fa anys que se celebra i que, per tant, ha esdevingut tradició. El Concurs és organitzat per l’Associació de Dones de l'Albiol amb l’objectiu de passar una bona estona, de compartir alguns secrets i tècniques culinàries i, sobretot, d’acabar amb un tast dels pastissos elaborats.

Les guanyadores del Concurs de Pastissos 2017 van ser Cristina Gómez en la categoria del pastís més original, Paula Cazorla en la categoria de pastissos dolços i Maria dels Àngels Llaberia en la categoria de pastissos salats. El concurs va comptar amb 14 participants.

 

Poc després, i ja quan es va fer fosc, a la Pista Poliesportiva de Masies Catalanes es van projectar dues pel·lícules dins una sessió de Cinema a la Fresca. La primera va ser Zootropolis i la segona Moonlight. Amb aquestes primeres activitats es va cloure la jornada del divendres 4.

 

Dissabte 5

 

Dissabte, durant tot el dia, els més petits de cada casa van poder gaudir, matí i tarda, dels tres tobogans aquàtics i dels dos llits elàstics instal·lats a la pista de Masies Catalanes. Va fer molta calor durant tot el cap de setmana i la xafogor es va fer sentir. És per això que, mentre els pares es protegien del sol sota la carpa, els més petits gaudien un cop i un altre pujant i baixant pels tres tobogans aquàtics que oferien aigua i molta, molta diversió.

 

Ja al vespre, més d’un centenar de veïns i veïnes de l’Albiol van participar en el sopar popular organitzat a la carpa. Amanida, fricandó, pastís, aigua, vi i café és el menú que es va servir, cuinat i preparat per una petita empresa que integren tres emprenedores, amb la particularitat que bona part dels productes que utilitzen per als àpats són productes d’una horta pròpia.

 

I després de sopar, i abans del ball, bingo!!!

 

Un cop finalitzat el sopar, i abans del ball, hi va haver temps per a un bingo popular. El més curiós va ser, però, que tant la línia com el bingo van anar a parar a mans d’una única guanyadora que va endur-se tots els premis. En total, la venda de cartrons havia reportat 148 euros. La línia es pagava a 30 euros i el bingo als 118 restants, però en les dues ocasions, línia i bingo, van ser per a Alícia Ruiz, la guanyadora absoluta de la nit. Moltes felicitats!!!

 

I després del bingo, música i ball, en aquest cas a càrrec del grup Elegance, una formació vinguda de Tortosa, amb dues veus femenines i una masculina que van començar el seu repertori amb peces lentes i de ball per a parelles. Així doncs, i mentre algunes parelles sortien a la pista, altres optaven per acostar-se al bar, una de les novetats de la festa d’estiu d’enguany ja que, durant els tres dies de la festa, la família Hurtado-Lamas, que és de Masies Catalanes, va instal·lar un bar on es van servir tota mena de productes, però amb especial atenció pels batuts, la cocteleria, els granisats, els sucs i la fruita fresca, aportant un toc d’originalitat en comparació amb altres establiments més convencionals.

Cal destacar, a més, que els responsables d’aquest establiment també van tenir cura de la preparació del dinar i de la fideuà de diumenge i del refrigeri de fi de festa.

La festa d’aquest dissabte, 5 d’agost, va acabar cap a quarts de tres de la matinada.

 

I diumenge, Visita guiada al Castell de l’Albiol

 

Tot i que la major part dels actes de la Festa d’Estiu es duen a terme a Masies Catalanes, diumenge, de la mà de l'historiador i arqueòleg Iban Cabrelles, una trentena de persones de totes les edats van participat en la visita guiada gratuïta al castell de l'Albiol, una de les activitats organitzades per l'Ajuntament albiolenc en el marc de la Festa d'Estiu.

 

Després d'una primera introducció sobre l'activitat a desenvolupar feta davant la Casa de la Vila de l'Albiol, el grup va dirigir-se a peu fins al Castell on va iniciar-se primer una visita a tot el perímetre de l'edificació pel camí de ronda que la circumda, per després entrar dins el recinte per contemplar les restes des de dins.

 

A més d'explicar el possible origen del castell i alguns dels fets documentats que hi han tingut lloc al llarg de la història des de l'Edat Mitjana, Cabrelles també va fer referència a les diferents tècniques constructives que s'hi aprecien, com ara l'ús de l'opus spicatum, que és la col·locació de pedres en forma d'espiga en la construcció dels murs.

 

A més de gaudir de les magnífiques vistes que ofereix el castell sobre tot el Camp de Tarragona i fins al Coll de Balaguer, el grup es va mostrar molt interessat i participatiu davant les explicacions del guia, i més si es té en compte que el castell de moment no es pot visitar de forma habitual.

 

A tall d'exemple, una de les curiositats explicades per Cabrelles és que l'Albiol és un dels pocs municipis que tenia dret a Fira, atorgat pel rei a l'Edat Mitjana, quan a les Muntanyes de Prades només Prades, com a seu del Comtat del mateix nom, tenia també aquest privilegi.

 

Finalment, l'activitat va acabar amb una visita al cementiri del poble on es poden admirar diverses esteles discoïdals, 

també de l'Edat Mitjana.

 

I a Masies, dibuix infantil i gimcana

 

Mentre això passava al nucli antic de l’Albiol, a Masies Catalanes va iniciar-se el concurs de pintura infantil, obert a nens i nenes de fins a 16 anys i dividit en tres categories: fins a 8 anys, de 8 a 14 i fins a 16 anys. Tant la tècnica com la temàtica eren lliures.

 

En total van prendre part en aquest concurs 24 nens i nenes, 13 en la categoria de 0 a 8 anys, 9 en la de 8 a 14 i dos en la de 14 a 16. Els guanyadors van ser, en la categoria de 0 a 8 anys, Ainara R.J., Olga M.L. i  Joan G. G.; en la de 8 a 14 anys Maria G.LL., Ivet L.M., Nadia G.R. i Roc S. S. i finalment, en la categoria de 14 a 16 anys, el primer premi va ser per a Ian L.M. i el segon per a Claudia V.D.

 

El lliurament de premis va anar a càrrec de l’alcaldessa de l’Albiol, Lídia Guerrero, qui va agrair a tots els nens i nenes la seva participació. L’alcaldessa també va agrair al jurat del concurs la seva aportació. El jurat va ser integrat per Erina Serrano, Anna Melero i Cori Torroja, especialistes en l’àmbit de les arts plàstiques i que també van exercir de jurat en la passada edició del concurs de pintura ràpida de l’Albiol. Val a dir que les dues primeres són veïnes de l’Albiol mentre que, per la seva part, Cori Torroja, que dirigeix una acadèmia d’arts plàstiques a Reus, va oferir als primers classificats de cada categoria un curset de formació artística de tres mesos de durada per ajudar-los a millorar i perfeccionar la seva tècnica.

 

Aquest va ser un dels premis que van rebre els guanyadors, que també van ser obsequiats amb un lot de llapisos de colors, un bloc de dibuix i altres objectes vinculats amb aquesta tècnica artística. A més a més, tots els nens i nenes participants van ser obsequiats amb una broxeta de fruita que els va servir al bar instal·lat durant la festa.

 

Gimcana i festa de l’escuma

 

A més del concurs de pintura infantil, durant el matí de diumenge una monitora va ocupar-se d’organitzar una gimcana per a tots els nens i nenes que van ser presents a la festa. La gimcana, que va ocupar bona part del matí, va comptar també amb el suport inestimable del Tim i el Manuel, els agutzils de la brigada de l’Albiol que durant aquests dies s’han ocupat de tots els aspectes logístics i, en algunes ocasions, de regar a nens, nenes, grans i petits que d’aquesta manera van fer passar la calor.  

 

Després del lliurament de premis del concurs de pintura va començar la Festa de l’Escuma, que va transformar la pista de Masies Catalanes en un nou espai on grans i petits van quedar emblanquinats. Mentrestant, Sergi Hurtado i els seus col·laboradors van anar preparant el dinar: una fideuà per a més de 60 assistents amb una prèvia de musclos, seguit de postres i acompanyat d’aigua i vi.

 

La jornada de diumenge va finalitzar, ja a la tarda, amb un espectacle de màgia, dividit en dues parts, una pròpiament de màgia i l’altra de hipnosi, i amb un refrigeri de final de festa per a tothom. Amb aquests dos actes es va acomiadar la Festa  d’Estiu  2017 de l’Albiol.

 

Valoracions

 

Un cop finalitzats tots els actes, la regidora de Cultura i Festes, Isabel González, va valorar molt positivament el desenvolupament de la Festa d’Estiu de l’Albiol, agraïnt la col·laboració de tots i totes els que s’han implicat en la festa i molt especialment de les dues administratives municipals (Cristina i Anna) de la brigada municipal (Tim i Manuel), dels companys de consistori, de l’Associació de Dones i de les empreses proveïdores que, amb la seva professionalitat, han contribuït al desenvolupament i a l’èxit de la festa.

 

Per la seva part, els regidors Albert Pujol i Mario Cortés han remarcat la importància de la Festa d’Estiu de l’Albiol com a element de cohesió i de convivéncia entre tots els veïns i les veïnes de l’Albiol, que amb la seva participació són els veritables protagonistes de la festa.