FESTA MAJOR DE SANT MIQUEL 2017 - L'ALBIOL

Publicat el 13/09/2017

 

Els dies 29 i 30 de setembre i el dia 1 d'octubre celebrem la Festa Major de Sant Miquel, el nostre Patró. És una Festa Major desitjada per molts Albiolencs i Albiolenques i en el que podreu participar de totes les activitats proposades, activitats tant per grans com per a petits i en el que podreu gaudir amb la família, els veïns i els amics.

 

PROGRAMA DE FESTES

 

Actes Previs

DIUMENGE 24 DE SETEMBRE

 

11:00h Sortida “Arran de casa” des de l’Ajuntament de l’Albiol, a càrrec de Montserrat Puig Martí.

 

Actes de Festa Major

DIVENDRES 29 DE SETEMBRE

 

12:00h Missa en honor del patró Sant Miquel

13:00h Vermut popular al Restaurant de l’Albiol

18:30h Pregó a càrrec de la Sra. Justina Esquerdo de López, la dona més gran del municipi

19:30h a l’Alberg: Exposició del quadre “La processó del Albiol” del pintor Francesc Galofré i Oller

19:30h a l’Alberg: Exposició “Les quatre estacions a l’Albiol”

21:00h Encesa del Castell

 

DISSABTE 30 DE SETEMBRE

 

De 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 19:00h, pels carrers de l’Albiol:
Mercat artesà, tallers, 2a Trobada de cotxes antics i a l’Alberg exposicions “La processó del Albiol” i “Les quatre estacions a l’Albiol”.

11:00h pels carrers del poble: Ball de bastons de la Selva del Camp

12:00h a l’església de Sant Miquel: Recital de piano, a càrrec de Júlia Fortuny

13:00h al mirador: Sardanes a càrrec de la Cobla de Tarragona

17:00h a la plaça de la Font: Castellers d’Alcover i Castellers de la Il·lusió

18:30h a la carpa: Xocolatada popular a càrrec de l’Ajuntament

20:30h als carrers del nucli històric: Obra de teatre “Les bruixes de l’Albiol”

22:00h a la carpa: Sopar popular (10 euros)

23:00h a la carpa: Bingo

23:30h a la carpa: Ball popular a càrrec del “Trio Paradise

 

DIMENGE 1 D'OCTUBRE

 

A Masies Catalanes:

De 10:00h a 13:00h a la pista esportiva: Rocòdrom i way-pai

A l’Albiol:

09:00h a la plaça dels Escacs: Cursa Lliga Tarragona (Trail)

De 10:00h a 14:00h pels carres del poble:
Inflables, taller gratuït “Un món sostenible”, Mercat artesà, i a l’Alberg exposicions “La processó del Albiol” i “Les quatre estacions a l’Albiol”

11:00h al local de l’ADF: VI Jornades Alveolus sobre “Salut mediambiental – la nostra salut”

12:15h Pels carrers del poble: Batucada a càrrec de Tympanum

De 12:45h a 13:45h Animació al carrer amb pallassos

13:45h a la plaça dels Escacs: Lliurament dels premis de la Cursa Lliga Tarragona

15:00h a la carpa: Paella popular (10 euros)

De 16:00h a 18:00h a la carpa: “Cants a la terra”, amb la soprano Miracle Seguí i el baríton Miguel Font.
L’Ajuntament es reserva el dret d’anul·lar o modificar els actes d’aquest programa si per causes alienes a la seva voluntat fos necessari.

 

Podreu veure que aquest any el format del programa de la Festa Major és diferent als altres anys, el podeu montar per fer el castell

 

Animeu-vos a participar dels diferents actes proposats!!!!!

 

Que tingueu molt bona Festa Major de Sant Miquel!!!!!!!

 

Adjuntem programa més detallat

 

Més de 25 actes i ampli seguiment de la Festa Major de Sant Miquel


L'Albiol ha viscut amb intensitat la Festa Major de Sant Miquel durant el cap de setmana del 29 de setembre a l’1 d’octubre, tot i que, prèviament, el diumenge 24 de setembre, ja s’havia celebrat un primer acte, la sortida ‘Arran de casa’ per conèixer i descobrir l’entorn natural de l’Albiol. Aquesta sortida va comptar amb la participació d’una quarentena d’assistents.

 

Cal destacar, a més, que enguany l’Ajuntament de l’Albiol ha volgut solemnitzar el Castell de l’Albiol com a un important element patrimonial i, per aquest motiu, el programa d’actes de la festa major ha estat editat amb un disseny que s’inspira en el castell i que permet, a més de consultar la programació, que el castell pugui ser muntat com a un element decoratiu o de joc infantil. Aquesta acció simbòlica se suma al nou enllumenat amb que compta el castell per tal de donar el màxim relleu a aquest element històric i patrimonial de l’Albiol.

 

Pel que fa als actes festius del cap de setmana de Festa Major van començar divendres 29 al migdia amb una missa i ofrena de productes de la terra en honor al patró Sant Miquel i amb un vermut popular. Ja a la tarda, el pregó de Justina Esquerdo, actualment la dona més gran del municipi, va omplir de records i d’emoció un acte amb què l’Ajuntament vol reconèixer la trajectòria d’albiolencs i albiolenques d’origen o d’adopció que, amb els seus records i les seves vivències il·lustren l’Albiol de mitjans del segle passat. Justina Esquerdo, nascuda l’any 1929 i empadronada a l’Albiol des de 1949, va explicar les seves vivències i les anècdotes de com era l'Albiol des que va arribar a finals dels anys 40 del segle passat. Esquerdo va iniciar el seu pregó dient que l’únic límit que va tenir a l’hora de preparar el seu parlament va ser la seva memòria que, de tota manera, va demostrar que és portentosa.

La vida a l’Albiol 60 anys enrere, segons va explicar, afegia a les dificultats de l’època la distància a pobles i nuclis urbans més poblats i la manca d’infraestructures bàsiques (llum, aigua, telèfon, escola, serveis mèdics, etc.) i a d’altres serveis bàsics, com la compra de queviures, per exemple, que s’havien de pal·liar amb la col·laboració entre els veïns, amb imaginació i amb molt d’esforç per poder respondre als reptes que diàriament anaven sortint. Esquerdo va rememorar aquestes dificultats, la col·laboració veïnal amb altres personatges del municipi, les dificultats per pujar als fills i altres anècdotes ben singulars, com l’accident d’un dels seus fills que la va determinar a treure’s el carnet de conduir o l’adopció temporal d’un senglar i d’una àliga que durant un temps van cuidar al mas familiar.

L’acte del pregó, celebrat en una carpa que es va habilitar durant tota la festa major, va anar seguit d’un altre acte de reconeixement a la història i a la memòria locals. A l’Alberg es va descobrir i exhibir el quadre ‘La processó de l’Albiol’, de Francesc Galofré i Oller (Valls, 1865-Barcelona, 1942). Aquest quadre s’exposa habitualment al Museu de Valls, però de forma excepcional va ser cedit pel museu vallenc durant els dies de la festa major per tal de poder ser admirat a l’Albiol.

Simultàniament també es va inaugurar la mostra ‘Les quatre estacions a l’Albiol’ amb els quadres guanyadors de les diferents edicions del concurs de pintura ràpida, una exposició que, a través de la mirada de diferents artistes, va permetre admirar racons i els colors i la llum del municipi en les diverses estacions de l’any.

 

L’endemà dissabte, els carrers de l'Albiol es van emplenar amb les parades del Mercat Artesà, així com de tallers i amb la 2a Trobada de Cotxes Clàssics. També hi va haver actuacions com la del Ball de Bastons de grans i petits de la Selva del Camp, un recital de piano a càrrec de Júlia Fortuny, sardanes, i ja a la tarda les exhibicions castelleres dels Castellers d'Alcover i dels Castellers de la Il·lusió.

La bona acústica de l’esglèsia de Sant Miquel va ser un escenari perfecte, seguit per molts espectadors, pel recital de piano que van oferir Júlia Fortuny i Bernat Sánchez, la primera com a solista i, a la segona part, amb el piano a quatre mans dels dos intèrprets. Posteriorment, a la plaça dels Escacs, la Principal de Tarragona va posar l’accent sardanista a la jornada, que va continuar amb un dinar popular.

Al vespre es va representar l'obra de teatre "Les bruixes de l'Albiol" i ja a la nit un sopar popular, bingo i ball amb el Trio Paradise van tancar la jornada.

Diumenge van continuar les activitats per a totes les edats. Durant el matí, a la pista poliesportiva del nucli de Masies Catalanes, hi va haver un rocòdrom i way-pai, mentre que al nucli de l'Albiol es va fer la cursa Lliga Tarragona (Trail), tallers sobre reciclatge, les Jornades Alveolus sobre salut mediambiental i animació de carrer amb batucada i pallassos. Al migdia es va fer una paellada popular i ja a la tarda la soprano Miracle Seguí i el baríton Miquel Font van fer un recital que, amb el nom "Els Cants a la terra",  va repassar conegudes cançons líriques de tots els temps com “Paraules d’amor” de Joan Manuel Serrat, “Libre” de Nino Bravo o la cèlebre “Rosó”. L’actuació  va posar el punt i final a la Festa Major de Sant Miquel de l'Albiol.


En total, la Festa Major de l’Albiol ha comptat aquest 2017 amb més de 25 actes per a totes les edats i per a tots els gustos i amb una àmplia participació i seguiment de cada una d’aquestes manifestacions que, juntament amb altres expressions, contribueixen a consolidar el caràcter i la identitat de l’Albiol i de tota la seva gent.