FESTA MAJOR DE SANT MIQUEL 2018 - L'ALBIOL

Publicat el 12/09/2018

 

L’Albiol senyalitza per primer cop el nom dels carrers del poble i viu una intensa Festa Major

 

Coincidint amb la Festa Major de Sant Miquel, que va començar oficialment divendres 28 de setembre tot i que prèviament el dia 23 ja s’havia celebrat una caminada popular,  l’Ajuntament de l’Albiol ha senyalitzat per primer cop el nom dels carrers del poble amb un conjunt de 15 plaques. Fins ara el petit nucli del poble de l’Albiol no comptava amb cap placa que senyalitzés el nom de places i carrers.

 

La senyalització que s’ha estrenat per la Festa Major és ceràmica d’estil socarrat, una terrissa d’origen medieval típica de la Corona d’Aragó. En total són 15 plaques compostes per 6 peces ceràmiques cada una. Aquest passat divendres 28 de setembre es va inaugurar simbòlicament la placa que correspon a la plaça de Sant Miquel, que a més de ser el patró del poble, dona nom a l’adreça on s’ubica l’edifici de l’Ajuntament de l’Albiol.

 

Totes les plaques a més del nom del carrer o plaça en qüestió estan decorades amb un dibuix. En el cas de la placa de la plaça de Sant Miquel es representa la figura del patró del municipi però totes les altres estan decorades amb animals que es poden trobar als boscos de l’Albiol, tal i com va explicar l’alcaldessa, Lídia Guerrero, en el moment de la inauguració. L’acte de descoberta d’aquesta primera placa va anar a càrrec de l’alcaldessa, Lídia Guerrero, acompanyada dels regidors Albert Pujol, Isabel González i Mario Cortés i pels assistents al pregó d’inici de la festa.

 

A més, l’Ajuntament ha aprofitat la senyalització per posar a un dels carrers el nom de Joan Isern Altés. És tracta d’un veí del poble que “sempre té cura de tot, de la font, de l’església, i si volem saber alguna cosa li hem de preguntar a ell”, va dir l’alcaldessa, que va explicar davant la sorpresa de l’homenatjat, que no en sabia res, que “així volem agrair-te tot el que fas pel poble”.

 

Davant l’aprovació i els aplaudiments de la concurrència per aquesta iniciativa municipal, un dels veïns, espontàniament va felicitar l’homenatjat amb un “felicitats perquè normalment posen el nom al carrer quan ja ets mort, i tu encara ets viu”.

 

Els veïns van poder admirar en una exposició totes les ceràmiques que indicaran els carrers després de destapar la de Sant Miquel, que és l’única que es va col·locar per a l’ocasió i fer-ne la inauguració oficial. La resta de plaques s’aniran col·locant en els pròxims dies.

 

El pregó

La Festa Major de l’Albiol es va iniciar amb el pregó a càrrec de Carles de Ahumada Batlle, nascut al 1948, enòleg i amb un extens currículum com ara que és director i president del Consell Rector de l’Olivera SCCL i Can Calopa. El pregoner va explicar que la seva família per la part Batlle fa més de 300 anys que està vinculada a Bonretorn, un dels nuclis de l’Albiol. Després de recordar vivències i persones del poble de la seva infantesa, va reivindicar la terra com a font de vida, com una manera de viure, i el territori com l’espai on es relaciona una comunitat de persones. De Ahumada va fer una crida per ajudar la nova pagesia i protegir-la, ja que és font de vida, fomenta la sobirania alimentària i preserva el territori.

 

Dissabte, Sant Miquel

La festa major va continuar dissabte 29 amb la missa en honor al patró i l’ofrena de productes de la terra. La missa va ser oficiada per mossèn Manel Fuentes qui s’ha incorporat recentment a les parròquies de la Selva, Almoster i l’Albiol. En acabar l’ofici religiós el nou mossèn es va presentar a l’equip de Govern municipal en una conversa informal a la mateixa esglèsia parroquial i a continuació va participar en els diferents actes que es van dur a terme durant el matí.

Així doncs, i després de la missa hi va haver les actuacions del ball de Valencians i ball de Cercolets de la Selva del Camp. A més, durant tot el dia hi va haver inflables i un mercadet amb parades de productes diversos. La matinal va acabar amb un vermut popular a la carpa.

 

Ja a la tarda els castellers d’Alcover, els d’Altafulla i els Castellers de la Il·lusió van aixecar castells davant la Casa Consistorial. Els Castellers de la Il·lusió, una colla vallenca formada per persones amb diverses discapacitats són ja uns habituals de les festes de l’Albiol. Amb l’ajut a la pinya de les altres dues formacions van aixecar castells senzills però molt aplaudits i celebrats tan pel públic com pels seus col·legues castellers.

 

La festa va ser un no parar i després de les actuacions castelleres es va servir una xocolatada a la carpa i va començar un taller de percussió, molt participat. El concert que va oferir ‘La tieta Clara’, una formació integrada per quatre músics amb un repertori amb peces de Llach, Serrat, Joan Isaac, etc. va donar pas al terrabastall dels Diables de la Selva, un correfoc que va arrencar a la plaça dels Escacs i que va finalitzar a la plaça de l’Esglèsia després de recòrrer tot el nucli.

 

Cal destacar que aquest correfoc a càrrec dels Diables de la Selva és el primer que es du a terme a l’Albiol. Mai fins ara - almenys segons les dades de la història més recent - l’Albiol havia estat l’escenari d’un correfoc. Els Diables de la Selva van venir a l’Albiol amb el seu personatge més insigne: el Diabló, una bèstia de foc inspirada en un escarabat parasitari que ataca principalment l’avellaner i l’alzina. El Diabló compta amb dotze punts de foc que a l’Albiol van espetegar amb tots els honors, acompanyat dels diables i de les grifolletes, els personatges que acompanyen al Diabló.

 

Després del correfoc la jornada de dissabte va acabar amb un sopar popular amb una carpa plena de comensals, bingo i amb l’actuació de The Rockers que van posar punt final a una jornada intensa que va ser un no parar. Però aquí no s’acaba tot.

 

Diumenge, trail i percussió  

Diumenge 30 de setembre la programació festiva va continuar a primera hora amb els timbalers Cop de Cap que van despertar l’Albiol i van donar la sortida poc després de dos quarts de deu als corredors i als caminadors que van participar en la IV Trailseries l’Albiol. Posteriorment, una hora més tard, van sortir els caminadors que van participar en una modalitat més curta de la prova.

 

Mentrestant, diverses parades d’artesans i de productes de proximitat van anar obrint els seus punts de venda. També es van instal·lar inflables, però en aquest cas en una ubicació diferent al dia anterior ja que la plaça dels Escacs va ser ocupada per l’organització de les proves esportives.

 

D’altra banda, al local de l’Agrupació de Defensa Forestal es va dur a terme una jornada sobre el Parc Natural de les Muntanyes de Prades: del mite a la realitat. En tot cas, i seguint la dinàmica del dia anterior, la festa major va ser novament un no parar i va seguir amb música i vermut de la mà de The Seventies, amb un dinar popular i amb teatre ja a la tarda. L’últim dels actes programats va ser un pica pica popular al capvespre que va tancar la programació.

 

A l’Albiol el calendari festiu es reparteix entre els dos nuclis més importants de població i, en aquest sentit, Masies Catalanes acull la major part de la programació de Nadal i Reis i la Festa d’Estiu que se celebra durant el mes d’agost mentre que el nucli de l’Albiol acull els actes de la Festa de les Virtuts (juliol) i de Sant Miquel (setembre). A més, Masies Catalanes acull també la celebració de tallers i d’accions formatives que es duen a terme a la primavera i a la tardor.     

 

 Una trentena d’actes per celebrar la Festa Major de Sant Miquel a l’Albiol 

 

L’Ajuntament de l’Albiol ja té a punt el programa d’actes de la festa major de Sant Miquel, que ofereix als veïns i veïnes del municipi i als visitants gairebé una trentena d’actes per a totes les edats, en un intens programa que es desenvoluparà entre el divendres 28 i el diumenge 30 de setembre. 

La Festa Major començarà el divendres 28 de setembre, a les 19h, amb el pregó, que anirà a càrrec de Carles de Ahumada Batlle, nascut al 1948, enòleg, veí de Bonretorn (nucli de l’Albiol), i amb un extens currículum  com ara que és director i president del Consell Rector de l’Olivera SCCL i Can Calopa; president de les fundacions Olivera i Alba Futur; president de les associacions Alba; associació per al desenvolupament integral de la Vall del Corb; associació per a la defensa i millora del territori i patrimoni de l’Albiol (Alveolus), vocal de les fundacions Casa Dalmases, Pare Manel, Esmen i vocal del consell regulador de la DO Costers del Segre. 

Després s’inaugurarà la nova placa de la plaça Sant Miquel i es podran admirar totes les plaques que s’han confeccionat per a indicar els carrers del poble en una exposició que hi haurà a l’alberg. 

 

L’endemà 29 de setembre hi haurà a les 12h la missa en honor al patró i l’ofrena de productes de la terra, i durant tot el dia els més petits podran gaudir d’un joc d’inflables. Entre les actuacions previstes durant tot el dia hi haurà ball de Valencians i ball de Cercolets de la Selva del Camp, castellers d’Alcover, d’Altafulla i els Castellers de la Il·lusió, ambientació teatral, taller de percussió, vermut popular, correfoc, concert de la Tieta Clara, sopar popular i ball. 

 

Diumenge 30 de setembre, hi haurà despertar amb timbals, mercat de productes artesans, tallers de picapedrer i cistelleria, inflables, concert vermut amb The Seventies, dinar popular, l’obra de teatre “Okupes de segona” i un refrigeri de fi de festa. 

Diumenge, però, també destaca la IV Trailseries de l’Albiol, en la que prendran part uns 200 atletes. Començarà a les 9.30 h i el lliurament de premis està previst sobre les 13.30h.   

A més, també diumenge a les 11 h, l’associació del municipi Alveolus realitzarà a l’alberg la seva setena jornada aquest cop centrada en la ponència amb el títol “Parc Natural Muntanyes de Prades: del mite a la realitat”

 

Tots els actes es realitzen a la carpa que es munta per a la Festa Major a costat de la plaça Sant Miquel i pels carrers del poble. A més, tots els actes de la Festa Major són gratuïts excepte el sopar popular de dissabte i el dinar popular de diumenge, que valen 9 i 5 euros respectivament, tot i que per la compra dels dos tiquets hi ha un preu reduït de 12 euros.

 

Adjuntem programa més detallat