MOSQUITS A CATALUNYA: CHIKUNGUNYA, DENGUE I ZIKA

Publicat el 04/06/2019

 

Les transmet el mosquit Aedes aegypti, però són tres malalties diferents. Aprendre a reconèixer els símptomes i ser previnguts davant la seva aparició o abans, per evitar estar en contacte amb aquest mosquit, és molt important. A continuació especificacions aportades per l'Organització Panamericana de la Salut respecte a les tres malalties

 

DENGUE

El dengue presenta febre habitualment més alta, així com dolors musculars més forts. Pot complicar-se quan cau la febre i s'ha de prestar atenció als signes d'alarma, com el sagnat. La chikungunya, a més d'una febre més alta, presenta un dolor a les articulacions més intens i afecta mans, peus, genolls, esquena. Pot arribar a incapacitar (doblegar) a les persones per caminar i realitzar accions tan senzilles com obrir una ampolla d'aigua. El Zika no presenta trets particularment característics, però en la majoria dels pacients s'observen erupcions a la pell i conjuntivitis

 

ZIKA
La infecció pel virus de la Zika és causada per la picada de mosquits infectats del gènere Aedes i sol generar febre lleu, granellades, conjuntivitis i dolors musculars. El virus va ser aïllat per primera vegada en 1947 en el bosc de Zika, Uganda (Àfrica). Des de llavors, s'ha trobat principalment a Àfrica i ha generat brots petits i esporàdics també a Àsia.
Els símptomes més comuns del Zika són febre lleu i exantema (erupció a la pell o granellada). Sol acompanyar de conjuntivitis, dolor muscular oa les articulacions, amb un malestar general que comença entre 2 i 7 dies després de la picada d'un mosquit infectat.
Una de cada quatre persones infectades desenvolupa els símptomes de la malaltia i en els que els pateixen, la malaltia és usualment lleu. Els símptomes són similars als del dengue o de la chikungunya. Les complicacions (neurològiques, autoimmunes) són poc freqüents, però s'han descrit en els brots de la Polinèsia i més recentment al Brasil.

 

CHIKUNGUNYA
És un virus que causa febre alta, mal de cap, dolors en les articulacions i dolor muscular, uns tres o set dies després d'haver estat picat per un mosquit infectat. Encara que la majoria dels pacients tendeixen a sentir-se millor en els següents dies o setmanes, algunes persones poden desenvolupar dolors en les articulacions i la rigidesa articular de manera intermitent per mesos.
La malaltia poques vegades pot causar la mort, però el dolor en les articulacions pot durar mesos i fins i tot anys per a algunes persones. Les complicacions són més freqüents en nens menors d'1 any i en majors de 65 anys i / o amb malalties cròniques (diabetis, hipertensió, entre d'altres). No existeix un tractament específic ni una vacuna disponible per prevenir la infecció d'aquest virus.
Els brots ocorren quan molts mosquits i humans s'infecten.

 

NOVES INVESTIGACIONS
El virus de la Zika està present de manera activa en l'orina i en la saliva humanes però encara no hi ha evidències que aquests dos fluids puguin transmetre-d'una persona a una altra, ha informat divendres un centre científic brasiler. La presència del virus en l'orina i en la saliva va ser detectada mitjançant exàmens de laboratori en mostres de dos pacients amb Zika fetes per científics de l'estatal Fundació Oswaldo Creu (Fiocruz), el centre d'investigació mèdica d'Amèrica Llatina.
"El fet que hi hagi un virus actiu amb capacitat d'infecció a través de l'orina i la saliva no és una comprovació encara, ni vol dir que necessàriament ho serà, que hi ha possibilitat que es pugui infectar una altra persona de manera sistemàtica a través d'aquests fluids ", va afirmar el president de la Fiocruz, Paulo Gadelha, en una roda de premsa.